9 Mayıs 2019 Perşembe

İftar menüsü








Gırara (Yarma aşı) tarifi için malzemeler
Malzemeler
1 çay bardağı aşurelik buğday
1 demet sapı
1 soğan
1 kabak
400 gr süzme yoğurt
1 yumurta
3 yemek kaşığı süt
Tuz
Taze reyhan veya kişniş
3 diş sarımsak
Üzeri için
2 yemek kaşığı tereyağı
Nane
Kırmızıbiber


Gırara (Yarma aşı) Nasıl Yapılır
Soğanı ince doğrayın. Buğdayları soğanla birlikte tencereye alın ve üzerini iki parmak geçecek kadar su ilave edin. 1 saat pişirin. Pişen buğdayları daha büyük bir tencereye aktarın. Pişerken katılaşan buğday soğan karışımını suyla kısık ateşte karıştırarak inceltin. Kaynayınca doğranmış pazıları ve ufak doğranmış kabakları ekleyin. Tuzla tatlandırın. Sebzeler pişince ocaktan alın. Bir kapta yoğurt, yumurta ve sütü mikserle çırpın. Buğdaylı karışımdan tane gelmeyecek şekilde birkaç yemek kaşığı su alın ve yoğurtlu karışıma ekleyip karıştırın. İki karışımı birleştirip sürekli karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp ince kıyılmış reyhan ve ince doğranmış sarımsakları ilave edin. Cezvede tereyağını ısıtıp, nane ve kırmızıbiberi ilave edin. Yemeğin üzerine gezdirip sıcak servis yapın.


PATLICAN MUSAKKA NASIL YAPILIR?
Malzemeler
4 adet orta boy patlıcan
1 adet orta boy kuru soğan
3 adet orta boy çarliston biber
2 adeT orta boy kırmızı biber
3 diş sarımsak
300 gram az yağlı kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/4 çay kaşığı kimyon
3/4 su bardağı sıcak su
Nasıl Yapılır?
Patlıcanların uç kısımlarını aldıktan sonra kabuklarını alacalı şekilde soyun.
Halka halka ya da iri parçalar halinde kestiğiniz patlıcanları, acısının çıkması için bol tuzlu suda bekletin.
Kuru soğan ve sarımsakları küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız çarliston ve kırmızı biberleri iri parçalar halinde kesin.
Az yağlı kıymayı tahta bir kaşıkla ezerek hafif bir renk alana kadar kavurun. Sonrasında kıymalı harcı hazırlamak için kullanacağınız ayçiçek yağını ekleyin.
Yemeklik doğranmış kuru soğan ve sarımsakları ekledikten sonra karıştırarak kavurma işlemini sürdürün.
Çeşnilenmesi için tuz, karabiber ve kimyon kattığınız kıymalı iç harcı ocaktan alın.
Patlıcanları kızartmak için ayçiçek yağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Acısının çıkması için tuzlu suda bekleyen patlıcanların suyunu süzdürün. Salata kurutucusu ya da kağıt havlu yardımıyla patlıcanları kuruladıktan sonra kızgın yağda arkalı önlü ters çevirerek kızartın.
Aynı şekilde renkli biberleri de hafif renk alana kadar kızarttıktan sonra fazla yağını bırakmaları için 5 dakika kadar kağıt havlu üzerinde dinlendirin.
PİLAV NASIL YAPILIR?
Malzemeler
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı arpa şehriye
1 su bardağı baldo pirinç
1,5 su bardağı sıcak tavuk suyu
1 adet kesme şeker
4 damla limon suyu
1/2 çay kaşığı tuz
Nasıl Yapılır?
Tereyağı ve ayçiçek yağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Arpa şehriyeyi katıp kısık ateşte kavurmaya başlayın.
Berrak bir su çıkana kadar soğuk suda yıkadığınız pirincin fazla suyunu süzdürün. Hafif bir renk alana kadar kavurduğunuz arpa şehriyelerle birlikte, şeffaf bir görünüm alana kadar kavurmaya başlayın.
Pirinçlerin tane tane olması ve beyazlığını koruması için esmer şeker ve taze sıkılmış limon suyunu ilave edin.
Sıcak tavuk suyunu katıp tuzla tatlandırın. Sadece bir kez tahta bir kaşıkla karıştırdığınız pilavı, kapağını kapattığınız pilav tenceresinde kısık ateşte 10-12 dakika pişirin.
Sürenin sonunda pirinçler uzayıp suyunu çektiğinde pilavın üzerine kağıt havlu örtün, kapağını kapatın. Arzuya göre tencereyi de nemli bir mutfak beziyle sarıp demlenmesi için bir kenarda bekletin. Tane tane olan pirinç pilavını kuru fasulye ve turşu eşliğinde sevdiklerinizle paylaşın.
CACIK NASIL YAPILIR?
2 adet salatalık
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
Su
İsteğe göre kuru nane, dereotu
Cacık Yapılışı
Salataları yıkıyoruz.
Salataları alaca soyarak rendeliyoruz.
Rendelediğimiz salataları bir kabın içerisine alıp  yoğurdu,  rendelediğimiz sarımsağı koyuyoruz.
Üzerine soğuk suyu yavaş yavaş ilave edip istenilen kıvama gelinceye kadar karıştırıyoruz.
İsteğe göre üzerine kuru nane ya da dereotu koyabiliriz.
Cacığımız servise hazır.





Şerbetli tatlı seven herkesin bayılacağı coğrafi işaret tescilli bir tatlı cennet çamuru. Tadı öyle güzel ki, adını Kilis mutfağından bütün dünyaya duyurabilmiş. Yapılışı da oldukça pratik olan cennet çamurunu denemek isteyenler için tarifimiz bütün detaylarıyla hemen aşağıda

Malzemeler

  • 500 gram künefelik kadayıf
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 paket tereyağı
  • 1 kilogram kaymak
  • 1 su bardağı su
  • 100 gram toz Antep fıstığı

Hazırlanışı

Öncelikle künefelik kadayıfı tereyağı ile kavurmakla başlayın. Bu aşamada dikkat edin kadayıflar renk almadan kavurma işlemini bitirin.
Daha sonra su ve şekeri kaynatarak şerbetini hazırlayın.
Kavurduğunuz kadayıfları bir tepsiye dökün ve ortasına bir boşluk açın.
Fıstıkları kadayıfların ortasındaki boşluğa dökün ve güzelce karıştırın. Daha sonra şerbetini azar azar ilave edin.
Bütün malzemeleri güzelce karıştırın. Tatlı şerbetini güzelce çektikten sonra üzerine kaymak ilave ederek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder